Anders Kjernholm

TalanglägerAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Tue, May 12, 2015 18:30:25

Det var ett riktigt härligt gäng som kom med på talanglägret den här gången med.

Vi var i den härliga Tångahallen. En riktigt grym hall och personalen är alltid så trevliga och tillmötesgående.

Vi körde lite coachingtänk innan träningen började och det var grymt hur bra de coachade varandra i grupperna. Det är så härligt att se att de gör allt för att kunna bidra och hjälpa varandra.

Karin Fischer höll i spetsgruppens träning. Karin är ju ruggigt bra på att skapa en bra stämning i en grupp. Det blev en hel del störningsträning men av förarna. De körde också en del mentala övningar under träning.

Lotta och jag fungerade som bollplank åt talangerna. Vi hoppade in med tankar om de körde fast eller behövde hjälp. En sån sak var funderingar runt några hundar som pep. När de kom på orsaken så tystnade hundarna direkt. Inte löst än men en ingång som kändes riktigt bra.

Jag är rätt övertygad om att vi har några talanger som håller så hög nivå att de kommer att ta en plats i landslaget någon gång framöver. Riktigt grymma och med förare som var ödmjuka, ville ha tips och riktigt skickliga på att träna hund.

Det går så många trender som folk gärna hänger på. En sån trend är vittringsprovet där id-söket har skapat hundar som flyttar pinnar. Det har vi lagt en hel del tid på tidigare läger. Nu är det populärt att man hoppas att det ska räcka med ett försök om det är bra. Frågan är vad det blir för inlärning av ett enda försök och hur tänker man runt överinlärning? Lotta körde en föreläsning på lördagskvällen om hur hon ser på uthållighet och överinlärning. Hon tog upp en del om träningsplanering.

Vi hade också ett par riktigt intressanta möten i arbetsgruppen "LL Sverige". Det är dags att ändra upplägget nu när vi kommit en bit på vägen. Vi kommer att skriva mer om detta om ett tag.

Detta talangläger var också uppstarten inför landskampen i Norge i augusti. Deltagarna kände sig sjukt taggade och vi rycktes med på nåt sätt. Ska bli riktigt kul. Jag vet att normännen inte kommer att ligga på latsidan heller så det kommer säkerligen att bli en tuff match som vanligt.

Blog imageFoto: Sabina Persson

UthållighetsträningAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Thu, April 23, 2015 12:23:06

Vi blir bara bättre och bättre på detaljträning. Det som blir en allt större nöt att jobba med är att prestera jämnt tävling efter tävling.

Den delen tycker jag har gått bakåt under ett antal år. I arbetsgruppen "LL Sverige" har vi i ett antal år försökt slå våra kloka huvuden ihop hur vi ska vända den stora skutan att både tänka uthållighet men bibehålla bra detaljer för de som söker till talangtruppen. Momentmässigt ser det allt bättre ut när talangerna söker men sen är det ett jobb att få alla moment att hålla ihop.

I och med att vi är så detaljinriktade så blir vi gärna lite rädda för att köra på när det funkat en eller två gånger. Vi kanske provat runt och gör 8-9 försök och så sitter den 10:e. Då vill man bryta direkt. Vad blir det för uthållighet då och vad blir inlärt? Hunden klarar ett försök. Jag vet att många resonerar att man bara har ett försök på tävling och att man då inte har behov av mer än ett lyckande. Men det blir ju väldigt liten uthållighet genom att göra ett försök och chansen att första försöket lyckas på tävling blir betydligt mindre om inte hunden klarar ett antal försök efter varandra.

Läste på Facebook att man uthållighetstränade genom att sätta tre små moment efter varandra. Det ger ju lite uthållighet men väldigt lite. På en valpkurs däremot kan det ge en del att lära valparna att vänta längre på sin belöning och att vänja sig vid att tävlingsbelöningen kanske succesivt kommer oftare än godis/leksaksbelöning, men sen när hundarna kommit längre ger det inte så mycket uthållighet.

Sen får vi höra rätt ofta att vad ska ni med bra detaljer med när ni inte har någon uthållighet. Att ha bra uthållighet med sämre detaljer är ju ett klart sämre alternativ. Då finns det inget att bygga uthålligheten på. Har vi bra uthållighet men för mycket brister i detaljerna får man ju börja om från början om man ska komma någonstans. Det går ju inte att välja uthållighet eller detaljnoggrannhet. Ska vi nå långt måste vi ha bägge och en mängd fler övningar.

Ett ekipage har hög nivå på momenten men när de tävlar får de ofta missar och ofta på olika nivå. Jag brukar fråga om föraren tror att hunden känner igen tävlingssituationen. Hur ser uppvärmningen ut på träning i förhållande till tävling. Hur ofta plockar man hunden in och ur bilen på träning i förhållande till tävling osv.

Likadant när man kommer in på plan. Känner hunden igen den situationen och upplägget? Är tävlingssituationen nåt den är van vid som kommer regelbundet i träningen eller känns det som en helt annorlunda situation som bara dyker upp på tävling?

För en del hundar spelar det inte så stor roll men för många spelar upplägget väldigt stor roll.

Ska bli spännande att se hur det nya talangänget tänker. Vi kommer att prata en hel del uthållighet detta läger också. Ska bli riktigt spännande att träffa dem.Sverige-NorgeAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Tue, August 26, 2014 00:17:52

Helgens landskamp i Karlskoga blev en spännande tävling.

Norges rekrutter mot Sveriges talanger.

Karlskoga BK hjälpte oss att arrangera helgens tävling och träningsutbyte. Det var imponerande att se hur fantastiskt de hade förberett arrangemanget. Frukosten serverades redan 07.00 och kökspersonalen fick gå upp redan 05.15 för att fixa det.

Lena och Hans hade tränat rejält och var mycket bra som tävlingsledaren. De hade kopierat av VM-upplägget med två ringar nära varandra vilket var spännande och det märktes att deltagarna taggade på uppgiften.

Svenskarna hade tränat rejält innan med ett eget träningsläger och var väldigt tajta. Ett sånt härligt gäng.

Norge har tillsatt en ny arbetsgrupp och Svein Rønning var med som lagledare med
Hege Schea Bakke som coach.

Platsen och sittandet gick överlag riktigt bra. Nästan alla hundar satt stadigt och många hade tränat bra på snabba nedlägganden och uppsättanden. Riktigt snyggt.

Treorna fick inleda tävlingen innan regnet kom och jag var riktigt imponerad över svenskornas prestationer. De hade utvecklat sig rejält sen lägret. Den som gick allra bäst i trean var Line Bu Nilsen från Norge som vann klassen. Väldigt snyggt.

Ett tag efter att eliten kommit igång så öppnade sig himlen. Det regnade rejält. Programmet inleddes med vittringsprov i vatten vilket många gick bet på. Fria följet var överlag riktigt bra och stadigt men några hundar var inte överförtjusta i att sätta och lägga sig i vatten. Fjärren i en vattenpöl var inte heller helt enkel.

Den största svårigheten i själva programmet var i "rutan" då linjen mellan konen mot rutan gick rätt nära det vita bandet som visade vart tävlingsplanen tog slut. Rutans linjer syntes inte så tydligt vilket gjorde att hundarna överlag drogs mot det tävlingsplans kantlinje. Några lyckades inte stoppa sina hundar och blev diskade. Lillemor och Kjell dömde och Lillemor var så ledsen och nästan bad om ursäkt att hon måste diska inte bara en utan tre hundar. Kjell fick också vifta med ett rött kort som han hade under regnbyxorna. När han väl stod där med kortet i handen åkte byxorna ner på halv stång vilket såg lite roligt ut.

Tävlingen övergick till att försöka undvika nollor. Vi insåg att minst nollor skulle vinna tävlingen. Många av de svenskar som vi trodde skulle hamna högt upp fick stora missar och en hel del nya lyckades riktigt bra och kom högt upp. Segrade i eliten gjorde Susanne Ortman med en hoffe som gick grymt bra. I Sverige var 7 raser representerade.

Det var väldigt jämnt men Sverige lyckades vinna med några få poäng.

Det känns som för varje år så blir hundarna mer och mer detaljfokuserade och mindre tränade i uthållighet. På nåt sätt är det bättre än om de hade bra uthållighet men sämre detaljer. Med en bra grund brukar det inte vara allt för krångligt att bygga på uthålligheten vilket svenskorna visade. De hade jobbat på otroligt bra med uthålligheten. Viken utvecklings sen lägret. Nu hade hundarna ett helt annat flyt, balans och man såg redan när de gick in att det var en helt annan balans i hundarna sen lägret. Man såg också hur viktigt det vara med transporter med hundar som var fokuserade. De som inte hade det hade överlag större problem med hundar som låste sig på något utanför ringen och föraren fick jobba på för att få hunden förberedd till nästa moment.

En del förare blev väldigt ledsna att det inte fungerade så bra i regnet men det var fantastiskt vad vårt lag peppade varandra och man såg när någon miss kom och när laget skrek och peppade föraren hur snabbt hakan åkte upp igen och de körde på. Vi i ledningen var stolta och imponerade hur bra vårt lag jobbade.

Det fina med att tillhöra ett lag är att när det går lite sämre för en själv så går det alltid bra för någon annan i laget som man själv varit med och hjälpt vilket gör att det ändå i slutändan känns riktigt bra. Ett jublande vinnande lag hjälper också till så det känns bättre.

Sverige leder nu med 3 segrar mot Norges 2. Det underliga är att fram till nu har alltid värdlandet vunnit. Vi ska försöka vända på det till nästa år smiley.

Jag pratade med Svein direkt efter tävlingen och han hade samma uppfattning som vi. Det är alldeles för mycket inomhusträning vilket skapar många svagheter. Inte bara det blöta underlaget. Inomhus syns vittringspinnar väldigt tydligt och det är svårt att arbete med vind. Linjerna på rutan syns inte lika bra utomhus.
Hur ofta tränar men med genomdränkta pinnar? Enligt Lotta är det beslutat att nordiska framöver kommer att gå utomhus.

Vi fick en hel del tankar om vad vi ska lägga in i programmet på nästa talangläger.

Jag skrev ner fem nya övningar som vi kan använda framöver.

Under den gemensamma träningen på söndagen så regnade det rejält mesta tiden men man såg vad de flesta hundarna vande sig fort. Tränar man bara tillräckligt ute så vänjer sig de flesta, men inte alla.

Tyvärr får vi en del avhopp från spetsgruppen. Synd för någon av dem var riktigt nära att ta en plats i landslaget.

Vi tog ut några nya i spetsgruppen och det kändes att det är ett riktigt lovande och positivt gäng som kommer att hjälpa varandra. Gruppen består av 7 deltagare. Spetsgruppen kommer att presenteras på landslagets hemsida.

Då allt funkade otroligt bra så behövde inte vi engagera oss så mycket. Träningen funkade perfekt och ländernas deltagare hjälpte och gav varandra bra tips. Trots det var jag helt slut när jag kom hem sent på kvällen.

En annan tanke med detta samarbete är att Norge och Sverige ska hjälpa varandra så vi blir starkare. Vi utbyter mycket tankar och idéer vilket känns inspirerande. Sen är frågan hur vi ska kunna få fram fler killar. Det är alltid bra med en mix.

Om några dagar lägger vi ut inbjudan till nästa talangläger. Ska bli riktigt spännande att se vad det blir för folk som söker till nästa läger. Riktigt sorgligt att vi måste byta ut folk som är så positiva och trevliga bara men det är ju hela idén.LandskampAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Thu, August 21, 2014 23:37:19

Valpkurs

Finns platser kvar. Den är helt inriktad mot att du ska tävla. Vi kommer att träna i ridhus. Så fort den är fulltecknad så kör vi igång.

Helgkurs

Jag kommer att hålla två helgkurser hos Alfa Hundcenter. Är du intresserad så anmäl dig via Alfas hemsida.

Landskamp

I morgon bär det av till Karlskoga. Dags för årets landskamp mot Norge. Sveriges talanger mot Norges. Svenskarna är taggade till tusen och har själva ordnat ett träningsläger som var väldigt lyckat vad jag hört.

Det är ett så härligt och positivt gäng vi har. Norrmännen är också förväntansfulla. Norge har en ny arbetsgrupp. Svein Georroen kommer att leda norskorna till detta mästerskap. Ska bli kul att träffa honom och höra om deras nya planer. Jag förstår att de ska satsa.

Karlskoga BK har tagit på sig att anordna hela arrangemanget och fixar så vi kan äta alla måltider på klubben. Vi skulle stå oss slätt utan alla snälla klubbar och personer som hjälper oss.

Det låter som det blir ett litet klurigt upplägg. Jag har lovat att hålla tyst tills visningshunden går ut på fredagskvällen.

Jenny Nilsson har fixat snygga tävlingströjor och Jonna har ordnat så att hundarna har snygga halsband i gult/blått. Håll nu tummarna att vi i ledningen klarar oss från att bli krigsmålade i år.

Det ska bli en riktigt spännande helg.

Är du i närheten så kom och heja på. Länderna har två segrar var.

Tävlingen börjar kl 09.00 på lördag.

Blog imageNu har jag gjort det.

Mot min vilja men med en massa tjat så ska jag prova att använda FB. Är lite orolig att jag ska fastna men jag gör ett försök.Ny valpkurs, sommarkursernaAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Wed, August 13, 2014 19:18:54

Valpkurs

Jag har fått några förfrågningar om att starta en valpkurs i höst. Jag nappar på det och kör igång en valpkurs så fort jag har tillräckligt med deltagare. Det blir torsdagar jämna veckor. Vi börjar hos mig i Varberg och när det blir grisigt ute så kör vi i ett ridhus.

Kursen riktar sig helt på att grunda valpen för att tävla. Så fort valpen kan en bit så lägger vi in både störnings- och uthållighetsträning. När engagemanget är upptränat så kommer vi succesivt smyga in mer och mer moment. Det blir massor av hemläxor så man bör gilla att träna mycket. Upplägget är både mot bruks och lydnadsklass. Vid ett tillfälle så kommer vi att köra spår.

Hör av dig så fort som möjligt om du vill hänga på. Vi brukar ha riktigt kul.

Nya bruksregler

En del bra tankar men jag tycker att de har missat väldigt väsentliga saker. Skriver mer om det i nästa inlägg.

Sommarskurserna

Lite sorgligt men sommarkurserna är redan över. Det som var nytt i år var att jag haft de flesta på kurs tidigare. Det som var lyxigt med det var att de redan hade engagemanget och byggt upp sina hundar så vi kunde bara köra på och bygga vidare. Två deltagare gick två kurser. Väldigt kul! Även i år blev kurserna rätt olika. En hel del sorteringar men vi körde också en del övningar för hundarna att kunna växla ner från hög aktivitet till låg. Vid två kurser körde vi rutor där konerna inte syntes förrän hunden kom nära. Uppgifterna med sorteringsövningarna var att göra dem lagom svåra så att hunden ändå skulle lyckas på första försöket. Lite kul att blanda där hundarna skulle sortera och lyssna ordentligt trots att övningarna hette rätt lika. "Ruuuunda" till "ruuuutan".

Det blev även en hel del platsliggninar och sittande i grupp där deltagarna anpassade övningar till vad just deras hundar hade behov av. Ofta kom man fram till att det man skulle träna skulle göras utan andra hundar i början. Vi körde även platsliggning där ens hund fick besök av en annan, som kan hända på tävling.

Det blev del anti-rädselträning. En del osäkerhet på annan hund och en del övningar där hunden skapade revir runt sin husse/matte. Det mesta blev naturligtvis detaljträning och uthållighetsträning.

En riktigt rolig sommar.

Anne-Marie Nilssons kamera. Ska försöka få till lite fler bilder.

Gotland

Vi inledde semestern med att ha en kurs för Södra Gotlands BK. Vi höll till hemma hos Carina och Lennart Jacobsson. Vilka planer de hade. Tre uppklippta planer där man på den ena kunde köra framåtsändande åt alla olika håll.

Det var riktigt stekhett och Carina och Lennart hade som tur var en inomhushall som vi kunde träna vissa saker i. En hel del deltagare utan hund som var riktigt intresserade, antecknade och ställde frågor. Kul! Det blev som vanligt mycket engagemangsträning och en hel del moment. Vi fick till några grymma kryp.

Väldigt trevligt folk de där gotlänningarna och jag tror vi kommer att se en del av dem högt upp på resultatlistorna.

Sen tränade Carina, Lennart och jag nästan varje morgon innan familjen vaknade.

Vid stod med husvagnen hemma hos Carina och Lennart och plågade dem i två veckor. Det var väldigt trevligt. Ida och jag älskar saffran. Julie är inte lika förtjust men det blev massor med saffranspannkaka och saffrans/honungsklass.

Tack för två härliga veckor!

SM träningAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Tue, May 27, 2014 10:59:39

Kurser

Nu är alla kurser smockfulla. Väldigt kul!

På måndag kör jag igång en ny valpkurs. Även den helt inriktad på att bygga hund inför höga mål. Det är ett gäng med höga ambitioner som anmält sig. Det är en stor spridning i åldrar på valparna. Den yngsta har inte hunnit bli 8 veckor innan kursstart.

Spårkurs

Förra helgen hade jag bjudit in Carina Jonsson för en spårkurs i Tånga Hed. En riktigt grym kurs. Jag berättar mer i nästa inlägg när jag fått ordning på bilderna.

Träningsgrupp i lydnadsklass mot SM

I söndags övade vi SM med träningsgruppen. Vi höll till vid Tjolöholms slott. Det ska ju vara högtidligt. Vi satte upp ringar med band som fladdrade, tält, körde musik och de tävlande blev inropade och presenterade med en megafon. (Tack Sussi för lånet). Det blev en del naturliga störningar med folk som vandrade, tittade på men också andra som tränade sina hundar runtomkring.

Vi körde samma upplägg som de kör i Sollefteå men med det fria följ som var på kvalet på SM i Falkenberg. Vi analyserade efteråt vad som var bra och vad vi behövde bygga vidare på. Det blev en hel del störningar i banan som vi sen tränade på. Hundarna är riktigt på gång.

Vi hade en riktigt solig och härlig dag. Deltagarna är så ambitiösa, positiva och engagerar sig helhjärtat i varandra. Väldigt kul.

Fatima har fotatValp och lite annatAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Wed, May 14, 2014 23:01:16

Sommarkurs

Nu finns det bara en plats kvar och det är till sommarkursen 14-16 juli.

Nya valpkursen

Det finns en plats kvar på den valpkurs som börjar 2 juni.

Den är helt inriktad mot tävling. Med de email jag fått så är det riktigt ambitiösa som anmält sig. En del har redan varit här och kört igång några grundövningar. Ska bli riktigt kul att komma igång.

SM grupp i lydnadsklass

Siktar du mot att komma långt och vill tävla med de bästa i landet så finns det en plats kvar i den träningsgrupp som kommer att köra i höst. Jag lägger upp lite tema varje gång blandat med vad förarna har behov av.

Pågående valpkurs

Tredje tillfället var i tisdags. Det är ett riktigt kul gäng som tränar flitigt. Vi fyller på med många nya övningar varje gång. Vi körde rätt tuffa störningar ihop med grundövningarna och varenda valp fixade dem väldigt bra. Saktadelen i framåtsändandet går som tåget och vi lade även in inkallningen, lite för att tidigt öva växlingen mellan hög och låg aktivitet. Vi testade en länk på 3 och det gick väldigt bra. En del valpar såg riktigt snopna ut när de fick en tävlingsbelöning istället för en godis.

Vi smyger in delar av tävlingsmoment lite succesivt men alltid med fokus på engagemang. Både förare och valpar såg riktigt småtrötta ut på slutet.

Spårkurs

Till helgen blir det spårkurs i Tånga med Carina. Jag ska själv vara med. Det ska bli riktigt spännande. Körde ett spår idag och Hurry börjar lugna sig. Det gick riktigt bra.


Kurs hos Alingsås BKAnders blogg

Posted by Anders Kjernholm Thu, April 24, 2014 23:57:43

Vi var och firade Påsk genom att hålla kurs i Alingsås.

Det var ett riktigt kul gäng som var öppna för att prova olika lösningar.

Alltid kul när det är varierande raser.

Vi hade några intressanta pip-projekt. Det är alltid intressant för när man kommer på orsaken till pipen som varierar så är det så ofta hundarna svarar direkt. Det knölar till det när det är fler orsaker men i det här fallet funkade det perfekt. Kul!

Ett annat spännande projekt var en malle som både trängde rejält och gick för långt fram men tryckte tillbaka huvudet för att kunna vara i rätt position. Det ser rätt skumt ut när hundarna gör så. Det var imponerande vad den var lätt att träna om. På första höga utåtbelöningen så slutade den bara tränga och tog inte upp det igen. Vet inte om jag varit med om en hund som svarat så snabbt. För att få bort att hunden tryckte fram kroppen men höll tillbaka huvudet testade vi att flytta runt en lugn externbelöning och när vi hittade rätt läge så svarade han även på det direkt. Riktigt häftigt att se.

Vi körde lite grundövningar med en Åssivalp. Kul att se vad snabbt hon jobbade med tankarna. Sidoförflyttningar på plankan funkade väldigt snabbt.

På lördagskvällen firade Julie och jag påsk i husvagnen. Pekka kom farande med en bit kallrökt lax och en supergod heminlagd sill. Det var en riktigt trevlig påskafton.

Mer bilder kommer.