Anders Kjernholm

Anders Kjernholm

Talangläger

Anders bloggPosted by Anders Kjernholm Tue, November 19, 2013 23:12:14

Kurs

Jag är inbjuden att hålla kurs hos Alfa Hundcenter i deras hall.

Den ena kursen är full men den 28-29 december finns det några platser kvar.

Talangläger

Vi genomförde ett talang- och spetsgruppsläger i helgen i Tånga Hed. För att få in så många nya som håller hög klass så blir det stor omsättning i talangtruppen. Vi var riktigt nyfikna hur de "gamla" utvecklat sig och vilken nivå de nya skulle hålla. Deltagarna var imponerande bra. Det var 17 talanger och 5 i spetsgruppen. Vår plan är att succesivt öka spetsgruppen till 8 deltagare. Riktigt kul att se hur angelägna de var att hjälpa varandra. Båda grupperna har en FB sida där de bland annat hjälper varandra med tips och peppning.

Lördagens träning inleddes med att deltagarna i talangtruppen skulle träna fritt följ, rutan och transporter in på plan och mellan moment för att lägga hunden i rätt känsla inför det moment som kom.

Det var imponerande hur bra deltagarna coachade och peppade varandra. Min roll var att slänga in några tankar här och där att fundera på och att ha koll på att grupperna funkade vilket var lätt.

Vi startade spetsgruppen för ett år sedan. Kriterierna är bland annat att hunden måste vara i elitklass, hålla hög nivå och med en förare som tillför laget nåt. Man tar sig dit antingen direkt från talanagtruppen eller via rankingtävlingarna. Gruppen fungerar otroligt bra. Det som är nytt från och med detta läger är att vi bjöd in Lillemor som tränare för gruppen. Hennes uppgift var i huvudsak att förmedla tankar om helhet och uthållighet. Det fungerade riktigt bra och deltagarna var helnöjda. Om nu inte SBK drar in vårt anslag så ska vi fortsätta att bjuda in olika tränare som tävlat eller tävlar i de nordiska landslagen.

Vi körde hårt med föreläsningar och workshop på kvällarna. Under lördagskvällen berättade Lillemor om hur hon förberett sina hundar inför mästerskapen. Det blev även en frågestund om bedömning. Jag gick igenom lite tankar om uthållighet med talangerna. Lillemor avslutade med några visdomsord. -Vad ni än gör och hur bra det än går så lova att alltid vara ödmjuka. -Det är så lätt att det stiger en åt huvudet när det går bra. Spetsgruppen höll i en riktigt rolig teambuildningövning och vi fick lära oss vad det Finska rycket är för något.

Söndagen inleddes med en minitävling med tre moment och transporter. Det var grymt vilken hög nivå deltagarna höll. Inget snack om att konkurrensen att ta en plats i landslaget kommer att öka. Spetsgruppen fick sin kommendering på engelska.

Under söndagens träning fokuserade vi på uthållighet och störningsträning. Talangerna fick prova att länka tre moment inklusive transporter i tre varv och det kom fram intressanta iakttagelser.

Några av de nya berättade att de hade förväntningar att lägret skulle vara allvarligt med press på deltagarna. Istället blev de överaskade hur positiva alla var och hur angelägna de var i grupperna att hjälpa och peppa varandra. En hel del skratt blev det också. För att komma till toppen krävs det glädje både från hund och förare.

Vilket härligt gäng! Jag kände mig själv riktigt peppad.