Anders Kjernholm

Anders Kjernholm

Uthållighetsträning

Anders bloggPosted by Anders Kjernholm Thu, April 23, 2015 12:23:06

Vi blir bara bättre och bättre på detaljträning. Det som blir en allt större nöt att jobba med är att prestera jämnt tävling efter tävling.

Den delen tycker jag har gått bakåt under ett antal år. I arbetsgruppen "LL Sverige" har vi i ett antal år försökt slå våra kloka huvuden ihop hur vi ska vända den stora skutan att både tänka uthållighet men bibehålla bra detaljer för de som söker till talangtruppen. Momentmässigt ser det allt bättre ut när talangerna söker men sen är det ett jobb att få alla moment att hålla ihop.

I och med att vi är så detaljinriktade så blir vi gärna lite rädda för att köra på när det funkat en eller två gånger. Vi kanske provat runt och gör 8-9 försök och så sitter den 10:e. Då vill man bryta direkt. Vad blir det för uthållighet då och vad blir inlärt? Hunden klarar ett försök. Jag vet att många resonerar att man bara har ett försök på tävling och att man då inte har behov av mer än ett lyckande. Men det blir ju väldigt liten uthållighet genom att göra ett försök och chansen att första försöket lyckas på tävling blir betydligt mindre om inte hunden klarar ett antal försök efter varandra.

Läste på Facebook att man uthållighetstränade genom att sätta tre små moment efter varandra. Det ger ju lite uthållighet men väldigt lite. På en valpkurs däremot kan det ge en del att lära valparna att vänta längre på sin belöning och att vänja sig vid att tävlingsbelöningen kanske succesivt kommer oftare än godis/leksaksbelöning, men sen när hundarna kommit längre ger det inte så mycket uthållighet.

Sen får vi höra rätt ofta att vad ska ni med bra detaljer med när ni inte har någon uthållighet. Att ha bra uthållighet med sämre detaljer är ju ett klart sämre alternativ. Då finns det inget att bygga uthålligheten på. Har vi bra uthållighet men för mycket brister i detaljerna får man ju börja om från början om man ska komma någonstans. Det går ju inte att välja uthållighet eller detaljnoggrannhet. Ska vi nå långt måste vi ha bägge och en mängd fler övningar.

Ett ekipage har hög nivå på momenten men när de tävlar får de ofta missar och ofta på olika nivå. Jag brukar fråga om föraren tror att hunden känner igen tävlingssituationen. Hur ser uppvärmningen ut på träning i förhållande till tävling. Hur ofta plockar man hunden in och ur bilen på träning i förhållande till tävling osv.

Likadant när man kommer in på plan. Känner hunden igen den situationen och upplägget? Är tävlingssituationen nåt den är van vid som kommer regelbundet i träningen eller känns det som en helt annorlunda situation som bara dyker upp på tävling?

För en del hundar spelar det inte så stor roll men för många spelar upplägget väldigt stor roll.

Ska bli spännande att se hur det nya talangänget tänker. Vi kommer att prata en hel del uthållighet detta läger också. Ska bli riktigt spännande att träffa dem.